Kersti & Eric

Kersti & Eric
Utanför butiken på Vegagatan 54

måndag 5 april 2010

VISSTE DU?

…varifrån ordet ”choklad” kommer-
I en stad, som han döpte till La Villa Rica de la Vera Cruz, upptäckte Cortés en dryck, som Aztekerna kallade ”xocoatl” och som tillagades av kakaobönor. Med lite god vilja kan man få Aztekernas ”xocoatl” att på svenska och många andra språk i direkt översättning bli ”choklad, chocolate, schokolade, chocolat ” etc.

…att kakao fungerade som valuta-
Redan på 1000-talet hade kakaobönor använts som betalningsmedel och var en eftertraktad bytesvara i hela Centralamerika.
Det fanns, när Cortés anlände till Aztekerriket, listor på varor och tjänster med priser angivna i kakaobönor. Även skatt erlades med denna ”myntenhet”.
Det sägs att aztekernas siste härskare, kung Montezuma, hade ett lager om nära 1.000 ton torkade kakaobönor, en ofantlig förmögenhet.
Med tanke på att kakaobönorna användes som betalningsmedel är det lätt att förstå att drycken inte heller dracks av vem som helst i landet utan främst av en grupp chokladälskare i Montezumas närmaste krets.
Det var ju i princip ”pengar” som dracks. Dessutom kryddad med honung och peppar.

… att Columbus gjorde fel-
Christopher Columbus var med all säkerhet den förste spanjor, som kom i kontakt med choklad som dryck.
Redan år 1502 hade Columbus träffat på kakaobönor på en liten ö utanför Honduras kust.
Han försökte introducera chokladen vid det spanska hovet, men då han inte riktigt visste hur drycken skulle tillagas, blev den brygd man fick fram inte väl mottagen och kung Ferdinand och drottning Isabella tyckte att det var en simpel och smaklös ”soppa” han hade upptäckt.


Vill du läsa mer gå gärna in på: chokladakademin.se

2 kommentarer:

  1. PACARI are truly among the best organic chocolates in the world. According to the different regions where the cacao trees grow in Ecuador, one can have a more floral, fruity, or honey natural taste experience of cacao.
    Personally I love the Esmeraldas 60% and the Raw 100% cacao.
    PACARI chocolates are not candy but extraordinary high quality and healthy food.

    José Eljuri

    SvaraRadera