Kersti & Eric

Kersti & Eric
Utanför butiken på Vegagatan 54

onsdag 31 mars 2010

Intressant artikel i Aftonbladet
Choklad kan sänka blodtrycket

Fakta: Kan även skydda efter infarkt
I fjol presenterade forskare vid Karolinska institutet en studie bland 1 169 patienter med slutsatsen att den som redan har haft en hjärtinfarkt hade mindre risk att drabbas av en ny inom en åttaårsperiod om han eller hon åt choklad några gånger i veckan. Läkarna och forskarna bakom den studien betonade dock vikten av mer forskning innan slutsatserna kan tas för sanning. (TT)


Den som suktar efter påskchokladen kan känna sig nöjd med nya resultat från tyska forskare. Deras studie pekar mot att choklad kan sänka blodtrycket och minska risken för igenproppade blodkärl.

De som åt mest choklad i studien, i genomsnitt 7,5 gram om dagen vilket motsvarar ungefär en ruta, hade lägre blodtryck och 39 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke, jämfört med personer som åt minst choklad, mindre än 2 gram dagligen. Sambandet var starkast för stroke, enligt studien som publiceras i medicintidskriften European Heart Journal.

Stor studie
Tyska forskare följde nästan 19 400 personer, 35–65 år, inom ramen för den stora europeiska EPIC-studien som egentligen syftar till att hitta samband mellan livsstilsfaktorer och cancer. Under några år i mitten och slutet av 1990-talet fick deltagarna svara på en rad frågor, bland annat om sina kostvanor. De vägdes och mättes och deras blodtryck kontrollerades. Åtta år senare hade 166 personer i gruppen drabbats av infarkt och 136 av stroke, och när forskarna hade kontrollerat för riskfaktorer som rökning och ålder kvarstod chokladen som det som skiljde grupperna åt. Ju mer choklad, desto lägre risk för hjärt-kärlsjukdom, vilket forskarna tror kan bottna i de nyttiga flavanolernas gynnsamma effekt på blodkärlen och blodtryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar