Kersti & Eric

Kersti & Eric
Utanför butiken på Vegagatan 54

onsdag 24 mars 2010

Ny standard avslöjar chokladbluff
Publicerat 2009-12-07 11:36

Juletid är chokladtid. I alla fall i EU-länderna. Nu finns den första standardiserade metoden som ska avslöja tillverkare som bluffar om innehållet.

EU-länderna står för halva världskonsumtionen av choklad, och bristen på analysverktyg har lett till konflikter.

Få vet att EU har ett chokladdirektiv (2003/36/EC). Enligt det får högst fem procent av chokladen utgöras av vegetabiliska fetter, som inte är kakaosmör. Vilka de är ska också anges i innehållsförteckningen.

Annons:
Problemet är bara att det hittills inte funnits några standardiserade mätmetoder som kan skilja kakaosmöret från mjölkfetter i mjölkchoklad.

Den saken har det blivit ändring på sedan en mätmetod, som EU-kommissionen forskningscentrum JRC tog fram för två år sedan, accepterats som en internationell standard (ISO 11053:2009).

Nu finns med andra ord metoden som ska sålla agnarna från vetet, och förhindra att vi konsumenter får betala dyrt för billiga så kallade kakaoekvivalenter i mjölkchokladen.

Analysmetoderna och ett utförligt referensmaterial för kakaosmör finns att hämta på JRC:s hemsida.

När det gäller mörk choklad kom internationella standardmetoder redan för två år sedan.

Niklas Dahlin, Ulla Karlsson-Ottosson / Ny Teknik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar